pre-exit

Pre-exit is een strategie waarbij een ondernemer een deel van zijn aandelen in zijn bedrijf verkoopt aan een investeerder, met het oog op een latere verkoop van het volledige bedrijf. Noem het pre-exit, smart deal, smart exit, verschillende termen komen voor op de markt, nuances in het midden gelaten.

wat is een pre-exit?

Een pre-exit, dat is wanneer een ondernemer besluit om een deel van zijn aandelen te verkopen, maar toch de touwtjes stevig in handen houdt. De koper, een investeerder met oog voor toekomstige kansen, koopt niet het hele circus, maar slechts een deel van de acts. Het plan? Om op termijn samen de hele show over te laten. Dit pre-exit scenario is een slimme mix van behoud en vernieuwing:

  • deelverkoop: De ondernemer verkoopt slechts een deel van de aandelen, wat hem in staat stelt om zijn visie voort te zetten en tegelijkertijd wat winst te verzilveren.
  • investeerder aan boord: De nieuwe mede-eigenaar, met een financieel belang in het bedrijf, is gericht op groei en bloei.
  • toekomstmuziek: De strategische of industriële investeerder heeft oog voor het uiteindelijk overnemen van het hele bedrijf overnemen. Een financiële investeerder, bijvoorbeeld private equity, wil samen het potentieel waarmaken met de intentie hun participatie of het hele bedrijf door te verkopen. Zo is er een duidelijke richting voor de toekomst van het bedrijf.

wat zijn de voordelen van een pre-exit?

Een pre-exit is een slimme zet voor ondernemers die willen profiteren van de vruchten van hun harde werk, terwijl ze nog steeds de kans hebben om hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Met de juiste mix van visie, durf en strategie kan het een winnende combinatie zijn in de kunst van bedrijfsgroei en -ontwikkeling.

  • cashen&blijven: Stel, je bent een ondernemer die wel wat kapitaal wil vrijmaken (wie wil dat nu niet?), maar je bent nog niet klaar om je ‘business-baby’ volledig los te laten. Een pre-exit laat je toe om wat winst te verzilveren terwijl je nog aan het stuur blijft. 
  • risico spreiden: Ondernemen is risicovol, en al je eieren in één mandje houden kan gevaarlijk zijn. Een pre-exit biedt een kans om een deel van dat risico te verzilveren en elders te investeren, waarmee je je kansen spreidt.
  • groei versnellen: Je hebt grootse dromen voor je bedrijf, maar de realiteit is dat je zak met goud niet oneindig is. Door een deel van je bedrijf te verkopen aan een investeerder, kun je de financiële injectie krijgen die nodig is om die dromen waar te maken. Denk aan een turbo boost voor je onderneming.
  • expertise toevoegen: Een nieuwe investeerder brengt vaak niet alleen geld, maar ook nieuwe ideeën, netwerken en expertise. Dit kan als een frisse wind zijn, die je bedrijf naar nieuwe hoogten tilt, vergelijkbaar met een nieuwe chef in de keuken die een verrassend ingrediënt toevoegt aan een klassiek recept.
  • opvolging plannen: Als een eigenaar zich voorbereidt op pensionering of het overdragen van managementtaken, kan een pre-exit een gestructureerde overgang bieden.
  • uiteindelijke exit voorbereiden: Een pre-exit kan dienen als een voorproefje van een volledige verkoop. Het biedt je de kans om te wennen aan het idee van loslaten, terwijl je nog steeds invloed hebt op je bedrijf.

wat wil je bereiken met een pre-exit?

Dit is vaak gericht op het aantrekken van een strategische partner of investeerder die niet alleen kapitaal inbrengt, maar ook expertise, netwerk of andere middelen die de waarde van de onderneming kunnen verhogen voorafgaand aan een volledige exit.

Regelmatig wat afstand nemen van je dagdagelijkse bezigheden en nadenken over volgende vragen kan veel waarde voor jou en je bedrijf creëren:

  • financiële middelen ophalen om het bedrijf te laten groeien?
  • je bedrijf voorbereiden op een latere exit?
  • je bedrijf afstoten, maar toch betrokken blijven?
  • wil ik groeien? sneller dan vandaag? enkel organisch? of ook via fusies en overnames?
  • kan ik me nog verder professionaliseren? hoe? op welk vlak? met externen?

hoe bereid je een pre-exit voor?

Net als bij volledige exits, is het belangrijk om uw financiële verslaggeving op orde te hebben, juridische structuren te versterken en ervoor te zorgen dat alle belangrijke bedrijfsaspecten goed zijn gedocumenteerd.

Bij de voorbereiding van een pre-exit komen veel vragen aan bod die bij een volledige exit zich ook stellen. Al zijn er toch ook specifieke vragen voor pre-exits:

  • Hoe vind je een geschikte (pre-exit) koper/investeerder voor je bedrijf?
  • Wie zijn je potentiële investeerders/kopers?
  • Hoe kun je ze bereiken? Kan ik ze zelf bereiken, of laat ik me beter begeleiden?
  • Wat zijn hun wensen en eisen?
  • Welke pre-exit

Zijn er invloedrijke boeken of auteurs op het gebied van (pre-)exits?

Wat betreft invloedrijke auteurs op dit gebied, zijn er meerdere experts die waardevolle inzichten en strategieën hebben geleverd. Een paar notabele namen zijn:

  • John Warrillow: Auteur van “Built to Sell: Creating a Business That Can Thrive Without You”, die strategieën bespreekt om een bedrijf te creëren dat zonder de eigenaar kan functioneren en aantrekkelijk is voor kopers.
  • Bo Burlingham: Zijn boek “Finish Big: How Great Entrepreneurs Exit Their Companies on Top” biedt inzichten in het proces van het voorbereiden van een bedrijf op verkoop.
  • Michael E. Gerber: Bekend van “The E-Myth Revisited”, waarin hij adviezen geeft over het systematiseren van een bedrijf om het efficiënter en aantrekkelijker te maken voor kopers.