← alle inzichten

De slimste&beste overnames ooit: Hoe Facebook Instagram kocht en geschiedenis schreef

We schrijven april 2012. Facebook staat op het punt naar de beurs te gaan. Zuckerberg, nog zonder zijn surfer-look, zit in zijn kantoor op 1 Hacker Way. De IPO-documenten liggen klaar. Wall Street staat te trappelen. En dan, als een donderslag bij heldere hemel, kondigt hij aan: Facebook koopt Instagram. Voor 1 miljard dollar.

Een photo-sharing-app. 13 werknemers. 0 dollar omzet. Oké, ze hadden wel een groeiende gebruikersbasis van 30 miljoen, maar toch. De paniek is voelbaar tot in de boardroom, waar zelfs zijn eigen bestuurders aan de noodrem trekken. Mark zet toch door. Op Twitter ontploft het sentiment: “Zuckerberg is gek geworden.” En ergens in San Francisco zit Jack Dorsey, mede-oprichter en ondertussen ex-CEO van Twitter, ook vroege Instagram-investeerder en eigenaar van één van de eerste tien accounts, met een gebroken hart naar zijn telefoon te staren.

Fast forward naar 2025

In april 2012 haalde Instagram nog snel $50 miljoen op. Waardering: $500 miljoen. Sequoia Capital en ander schoon volk zoals Josh Kushner’s Thrive Capital, Greylock Partners en Benchmark Capital sprongen aan boord. Dagen later verdubbelde Facebook die waardering. “Waarom?” vroeg iedereen zich af. Het moet zowat het snelste rendement zijn geweest dat Silicon Valley ooit orchestreerde.

En dat “gekke” miljard? Laten we dat eens rustig bekijken. Instagram harkt in 2025 – alleen al in de VS – $37 miljard aan advertentie-inkomsten binnen (aldus eMarketer.com, voor wie van de cijfertjes houdt). En daarmee passeert het zelfs moederschip Facebook als grootste sociale advertentieplatform in Amerika. Een aardige omzet voor wat Forbes en andere criticasters destijds wegzetten als ‘een miljard dollar paniekreactie op een foto-app’.

En Jack? Die zit nog steeds op zijn telefoon Bluesky-plannetjes voor een nieuwe socialmedia-imperium te maken, maar dan wel zonder Instagram-account. Die verwijderde hij meteen na de overname. We snappen het. Het moet pijn doen als je eerst een half miljard biedt en dan ziet hoe je concurrent het voor het dubbele wegkaapt.

Overname domino-effecten

Deze deal was als een eerste domino die viel. WhatsApp volgde voor $19 miljard (want waarom zou je stoppen bij één miljard?). Toen Oculus, want hey, overnames bleken net zo verslavend als het verzamelen van likes. Meta werd een talent-magneet. En de nog steeds ondergewaarde Zuck? Die transformeerde van “die gekke CEO” naar “die visionair die Instagram kocht”.

De échte les van de geniaalste overname ever?

Voor $33 per gebruiker – het equivalent van twee slokjes Romanée-Conti ’85, zorgvuldig geschonken in Zalto-kristal tijdens een private equity strategy lunch op een Beverly Hills rooftop – kocht Zuckerberg de toekomst van social media. Hij zag in 2012 wat wij pas jaren later snapten: de wereld zou mobiel, visueel en instant worden. En die critici uit 2012? Die gebruiken nu hun Instagram-filter om hun LinkedIn-profielfoto er professioneel én influencer-waardig uit te laten zien.


doorTom Bogaert, m&a adviseur, investeerder, ondernemer, groeicoach

Abonneren op Linkedin